Na taki serniczek to się chyba skusicie.
Piekąc go na święta chciałam aby był smaczny i ładnie się prezentował.
Poszperałam trochę w szafkach i znalazłam przyprawę do kawy na styl kataloński pomarańczowo - cytrynową.
Dodałam ją do masy serowej i serniczek wyszedł super.
Jeśli chcecie poszukać tej przyprawy do znajdziecie ją w Lidlu ( ja ją dostałam jakiś czas temu w paczce od Lidla, dlatego wiem że tam ją znajdziecie ).
A na wierzch dodałam piankę bezową.
1 kg serka waniliowego ( do sernika w wiaderku ) klik
60 g przyprawy do kawy pomarańczowo - cytrynowej ( na styl kataloński )
4 jajka klik
1 sk cukru pudru
50 g budyniu śmietankowego
odrobina pomarańczowego barwnika spożywczego
okrągłe biszkopty
beza :
4 białka
3/4 szk cukru pudru
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i dno wyłożyć biszkoptami ( u mnie z ceramicznym dnem i silikonową obręczą )..
Jajka wymieszać z cukrem pudrem, dodać budyń i przyprawę i wymieszać.
Następnie dodać ser i wymieszać.
Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać barwnik, wymieszać.
Masy serowe wylewać porcjami na biszkopty ( na środek ) na przemian aż do wyczerpania mas.
Sernik piec 45 minut w 175 stopniach ( na dnie piekarnika należy umieścić naczynie z wodą ).
Następnie ubić pianę z białek z cukrem pudrem, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
Szybko wyjąć sernik z piekarnika, wyłożyć ubitą pianę i ponownie wstawić formę do piekarnika.
Piec jeszcze 15 minut po czym wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić sernik.
Potem zdjąć obręcz formy i schłodzić sernik w lodówce.
Poproszę kawałeczek 😋
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro, ale serniczek został zjedzony w mgnieniu oka. Ale zapraszam przy następnej okazji. Pozdrawiam :)
Usuń