To ciasto jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach.
Przepis znalazłam w internecie ale oczywiście lekko je zmodyfikowałam.
Jakoś tak wyszło, że miałam niewystarczającą ilość cukru pudru jakiego zawsze używam a jest to Diamant.
Do samego ciasta dałam więc innej firmy i był on lekko szary dlatego ciasto ma nieciekawy kolor.
Ale ciasto jest pyszne i szybko znika - zapewniam Was.
430 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
250 g margaryny klik
1,5 szk cukru pudru klik
5 jajek klik
1 łyżka przyprawy do kawy pomarańczowo cytrynowej
2 budynie śmietankowe
100 ml oleju rzepakowego
200 g truskawek
1 nektarynka
Białka oddzielić od żółtek.
Do miski wsypać mąkę, sól, 1/2 szk cukru pudru, proszek do pieczenia, dodać żółtka i margarynę i za pomocą miksera wszystko połączyć.
Potem zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części.
Jedną włożyć do woreczka i schować do lodówki.
Drugą wylepić blaszkę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić blaszkę do lodówki.
Blachę z ciastem i ciasto w woreczku trzymać około godziny.
Potem ubić białka ze szklanką cukru pudru i przyprawą cytrynowo pomarańczową na sztywno, dodać budynie, wymieszać i na koniec bardzo powoli wlewać maleńką stróżką olej cały czas mieszając masę.
Gotową wyłożyć na ciasto, na masę poukładać truskawki i pokrojoną nektarynkę i drugą część ciasta porwać na kawałki lub zetrzeć na tarce na górze.
Ciasto piec 35 - 40 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto wystudzić.
Bardzo ciekawy przepis zapraszam na nowego bloga pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:)
Usuń