poniedziałek, 20 lutego 2017

Kurczak cytrynowy

Dawno nie piekłam kurczaka w całości.
Ten jest tym razem cytrynowy, z pieprzem cytrynowym i cytryną.
Soczysty i delikatny z chrupiącą skórką.
Do pieczenia kurczaka idealnie nadaje się brytfanna, którą możecie kupić tutaj.
Oprócz tej są jeszcze inne o różnych pojemnościach.
Moja ma tę zaletę, że obie jej części są tej samej wysokości, dzięki czemu mogę piec jako w dwóch naczyniach lub jednym zakrytym.
Idealne rozwiązanie.
Polecam ją jak i inne produkty Silesia Rybnik, jak to mówią od koloru do wyboru.
Każdy znajdzie idealne garnki do swojej kuchni.

1 kurczak ( u mnie 2 kg )
1 przyprawa do kurczaka
1 łyżka soli ( lub więcej według uznania )
1 łyżka pieprzu cytrynowego
1 duża cytryna

Kurczaka umyć i osuszyć.
Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi kurczaka na zewnątrz i wewnątrz.
Cytrynę dokładnie wyszorować w gorącej wodzie i umieścić ją wewnątrz kurczaka.
Nogi można związać sznurkiem wędliniarskim.
Tak zamarynowanego kurczaka wstawić najlepiej na noc do lodówki.
Potem piec przez 2 godziny w 180 stopniach, polewając co jakiś czas powstałym sosem.

( czas pieczenia kurczaka zależy od wielkości -  1 kg to jedna godzina ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.