niedziela, 5 lutego 2017

Słonecznikowy pszenno - żytni chleb bez wyrabiania

Pamiętacie chleb bez wyrabiania z grupy na FB ?
Dziś mam chleb ale mojego pomysłu też bez wyrabiania.
Chleb z mąki pszennej i żytniej, słonecznika z dodatkiem mleka i na świeżych drożdżach.
Jak widać skórka też jest chrupiąca, choć chlebek bardziej pękł. 
Ale to tylko dodaje mu uroku.



5 łyżek słonecznika łuskanego Kłos Pol
400 g mąki pszennej typ 500 + do podsypania Kłos Pol
350 g mąki żytniej typ 500 Kłos Pol
25 g świeżych drożdży
2 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 szk letniej wody
1 szk letniego mleka

W misce wymieszać drożdże do płynnej konsystencji.
Potem wlać mleko, wodę i olej a potem wsypać obie mąki, sól i słonecznik.
Wszytko wymieszać drewnianą łyżką.
Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić ją do lodówki najlepiej na noc.
Rano wyjąć ciasto z miski, zagnieść ale tylko chwilkę, uformować bochenek.
Blat podsypać mąką, położyć uformowany chlebek, posypać go mąką i zakryć ściereczką.
Zostawić do wyrośnięcia czyli podwojenia objętości.
Gdy chleb jest już prawie wyrośnięty w piekarniku nagrzać całe naczynie żaroodporne nastawiając piekarnik do 200 stopni.
Gdy się nagrzeje szybko przełożyć do naczynia wyrośnięte ciasto, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce.

3 komentarze:

  1. 2 lyzki cukru? Czy to nie za duzo?

    OdpowiedzUsuń
  2. Upieklam. Chleb bardzo dobry, smaczny, ale na moj gust nastepnym razem dam troche wiecej soli.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak dwie łyżki i przepraszam, że dopiero odpisuję. Cieszę się ze skorzystania z przepisu. A co do soli to dla mnie też był za mało słony ale moim domownikom smakował.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.