niedziela, 26 marca 2017

Łosoś w cieście francuskim

Dziś zrobiłam taki obiadek na szybko.
Filet z łososia z dodatkami zamknięty w cieście francuskim.
Świeży łosoś do tego żółty ser i szpinak z suszonymi pomidorami to świetne połączenie.
Może się skusicie ?


2 opakowania ciasta francuskiego
6 plastrów żółtego sera Havarti

6 kawałków świeżego łososia ( filet bez skóry po około 200 g każdy kawałek)
sos sojowy
sól
pieprz

6 brykietów mrożonego szpinaku
4 połówki suszonych pomidorów w oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz

1 jajko

Kawałki łososia posolić, posypać pieprzem i skropić sosem sojowym, odstawić na godzinę.
Szpinak wrzucić na stopione na patelni masło, smażyć aż się rozmrozi.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane pomidory, doprawić do smaku.
Szpinak wystudzić i podzielić na 6 porcji.
Ciasto francuskie podzielić każde na 3 kawałki i na każdym ułożyć po kawałku łososia.
Potem na łososiu rozłożyć szpinak i zakryć plastrem sera.
Zawinąć wszystko w ciasto i układać pakunki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.
Paczuszki naciąć w kilku miejscach i posmarować je rozmąconym jajkiem.
Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Podawać na gorąco.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.