W tym roku postanowiłam zrobić jakąś inną sałatkę.
Choć przyznam, że na początku w planach miałam tylko jarzynową.
Ale tak szperałam i szperałam i zrobiłam.
Smaczna i szybka do przygotowania.
Inspirowałam się przepisem na sałatkę królewską z bloga Smaczna Pyza
250 g filetów z udźca kurczaka
1 puszka kukurydzy
150 g żółtego sera Salami
1 słoik selera konserwowego
6 plastrów ananasa z puszki
4 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki majonezu sałatkowego Fanex
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
marynata do mięsa ( ilość według uznania ):
sos sojowy
pieprz
papryka ostra
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Umyte i osuszone filety pokroić w kostkę i wrzucić do miseczki.
Dodać przyprawy, wymieszać.
Zakryć miseczkę folią spożywczą i wstawić ją do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie usmażyć mięso na patelni ale już bez dodatku tłuszczu.
Po usmażeniu mięso wystudzić.
Do większej miski wrzucić odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojony ananas, starty na grubych oczkach ser i jajka a także odciśnięty seler i zimne mięso.
Potem dodać majonez, jogurt i dodać przyprawy do smaku.
Sałatkę wymieszać i odstawić do przegryzienia się smaków.
Salatka jarzynowa przejadla sie, warto wypróbowac cos innego,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo ja jarzynową też robiłam bo mąż i starszy syn lubi. Ja wolałam coś nowego zrobić i zrobiłam właśnie taką.
Usuń