Od dłuższego czasu stosuję metodę pieczenia w naczyniu żaroodpornym.
Chleb jest mięciutki w środku a chrupiący na zewnątrz.
Dziś do chleba dodałam mleko kokosowe i płatki owsiane oraz trochę otrąb pszennych.
Chleb smakował wyśmienicie jak każdy pieczony w domu i jeszcze ciepły.
Bo nie ma nic lepszego jak domowe pieczywo.
Piekłam go jakiś czas temu ale dopiero wrzucam przepis, może ktoś się skusi.
Chleb pszenno-graham z płatkami na mleku kokosowym
Chleb pszenno-graham z płatkami na mleku kokosowym - składniki
300 g mąki pszennej typ 500
300 g mąki graham
100 g płatków owsianych górskich
50 g otrąb pszennych prażonych
7 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
1 małe mleko kokosowe ( 165 ml )
235 ml letniej wody
2 łyżki oleju
2 łyżki oleju
Chleb pszenno-graham z płatkami na mleku kokosowym - przygotowanie
Mleko kokosowe wymieszać z wodą, drożdżami i cukrem a potem wlać to do miski.
Mąki oraz sól, płatki i otręby wymieszać i wsypać do miski, wszystko połączyć ze sobą.
Na koniec dodać olej i wyrobić ciasto.
Zakryć ściereczką miskę o zostawić ciasto do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie złożyć je kilka razy na 3 i uformować bochenek.
Zakryć go ściereczką i znów zostawić do wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i nagrzać je do 220 stopni.
Potem szybko ale ostrożnie włożyć bochenek do naczynia, zakryć je pokrywką i piec chleb 35 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze chleb 25 minut.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
Wpis powstał we współpracy z
uwielbiam domowy chleb. Takiego na mleku kokosowym jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńOj, to koniecznie trzeba to nadrobić.
OdpowiedzUsuń