poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Bułki z guacamole

Jak wiecie lubię eksperymenty podczas pieczenia pieczywa.
Dziś padło na guacamole.
Miałam słoiczek takiego gotowego a jakoś nie miałam ochoty na nie.
A, że staram się nie marnować jedzenia guacamole wylądowało w cieście na bułeczki.
I wiecie co ?
Były pyszne.
Zapraszam do lektury i upieczenia, a jeśli już to zrobicie do wysłania fotki.


Bułki z guacamole



Bułki z guacamole


Bułki z guacamole - składniki


500 g mąki pszennej typ 500
250 g mąki żytniej typ 720
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli ( płaska )
4 łyżki guacamole
4 łyżki siemienia lnianego
300 ml letniej wody

dodatkowo :
siemię posypania bułek


Bułki z guacamole - przygotowanie


Drożdże wymieszać z wodą i cukrem.
Wlać do miski.
Następnie dodać resztę składników.
Wszystko wymieszać a potem zagnieść ciasto.
Zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Formować bułeczki i układać je na blasze łączeniem do dołu.
Przykryć bułeczki ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Gdy bułeczki wyrosną, skropić wodą ( ja używam spryskiwacza ), posypać siemieniem i lekko naciąć ostrym nożykiem.
Blachę z bułeczkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 35 minut ( w zależności od piekarnika jaki mamy ).
Upieczone bułeczki studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.