20 lutego razem z mężem obchodziliśmy 28 rocznicę ślubu. Z tej okazji upiekłam tort. Jako, że nie lubimy kremów maślanych i mas cukrowych robię te na śmietanie z mascarpone i świeżymi owocami. Mam wtedy pewność, że nic się nie zmarnuje. Tak, tak wiem, że do perfekcji mi daleko ale tort jest smaczny i z każdym kolejnym będzie się prezentował jeszcze lepiej. Jeśli chcecie przepis to zajrzyjcie do postu. Zapraszam do lektury.
Rocznicowy tort
Rocznicowy tort - składniki
Biszkopt :
7 jaj L
250 g cukru
210 g mąki tortowej
70 g mąki ziemniaczanej
Masa 1 :
600 ml śmietanki 30 %
500 g serka mascarpone czekoladowego
cukier puder do smaku
Masa 2 :
500 ml śmietanki 36 %
250 g serka mascarpone
cukier do smaku
Dodatkowo :
350 ml dżemu z czarnej porzeczki
żelki serduszka
czerwona drobna posypka cukrowa
truskawki
borówki
kiwi
pomarańcza
złoty barwnik spożywczy w żelu
topper
woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu ( ilość w zależności od tego jak mocno chcemy biszkopt nasączyć, ale ok. 3/4 szk ).
Rocznicowy tort - przygotowanie
Biszkopt :
Biszkopt pieczemy najlepiej dzień wcześniej.
Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem około 15 - 20 minut.
Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy dokładnie łopatką.
Rant ustawiony na średnicę 23 cm zabezpieczamy na dole papierem do pieczenia i ustawiamy na blaszce.
Wykładamy ciasto i pieczemy 46-47 minut w 165 stopniach.
Upieczony biszkopt z rantem upuszczamy z około 50 cm wysokości, stawiamy na kratce i studzimy.
Okrajamy biszkopt dookoła, wyjmujemy z rantu i kroimy na 4 blaty.
Masa 1 :
Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem do smaku.
Przełożenie :
Przygotowujemy rant i kładziemy go na paterze lub podkładzie.
Kładziemy pierwszy blat ( ten co był na górze ma być na dole, czyli odwracamy biszkopt ).
Nasączamy biszkopt.
Kładziemy dżem i porcję ( jedną z trzech ) masy i rozkładamy owoce ( te które tego wymagają kroimy na kawałki ).
Przykrywamy drugim blatem, nasączamy i wykładamy porcję masy oraz owoce.
I tak znowu z kolejną warstwą.
Kładziemy ostatni blat, dociskamy go i nasączamy.
Górę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy tort do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia wyjmujemy tort z lodówki, okrawamy dookoła i zdejmujemy rant.
Wygładzamy boki dookoła.
Masa 2
Ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem.
2/3 masy rozsmarowujemy na górze i bokach tortu.
Specjalną packą wyrównujemy powierzchnię.
Potem na dole dajemy dookoła resztę masy i znów wyrównujemy.
Ma być wyraźnie grubsza od górnej części.
Ranty malujemy barwnikiem za pomocą pędzelka.
Dekorujemy tort według uznania i chowamy go jeszcze na około 3 godziny aby się związała zewnętrzna warstwa masy.
Kroimy gorącym nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.