Dziś mam dla Was propozycję na rosół ale w niecodziennej odsłonie. A jest to rosół nie z makaronem jak to przeważnie bywa a z kulkami ryżowymi z dodatkami. Taki rosół jest fajną odmianą tego tradycyjnego. Do kulek ryżowych użyłam sera, który świetnie się komponuje z resztą składników. Ser możecie kupić tutaj. Świetny smak, dobra cena, sery super zapakowane. Jednym słowem rewelacja. Pyszne zakupy bez wychodzenia z domu. Jeśli lubicie nietypowe rozwiązania to zapraszam do lektury i poznania przepisu na nową odsłonę tradycji.
Rosół drobiowo wołowy z kulkami ryżowymi
Rosół drobiowo wołowy z kulkami ryżowymi - składniki
na rosół :
500 g szpondra wołowego
1/2 kurczaka
4 marchewki
2 pietruszki ( korzeń )
1/4 dużego selera
1 opalona cebula
2,5 l wody
maggi do smaku ( mrożone liście )
sól do smaku
pieprz do smaku
na kulki :
1 woreczek ryżu basmati ( ugotowanego )
1 garść świeżego szpinaku
2 marchewki z rosołu
mięso z rosołu kurczaka
sól do smaku
pieprz do smaku
Rosół drobiowo wołowy z kulkami ryżowymi - przygotowanie
Do garnka włożyć szponder i kurczaka. Zagotować i gotować 2 godziny na małym ogniu. Potem dodać warzywa i gotować jeszcze godzinę. Dodać przyprawy do smaku i dalej gotować pół godziny. W razie potrzeby jeszcze doprawić.
Ugotowany letni ryż przełożyć do miski. Ser zetrzeć na tarce, wystudzone mięso z kurczaka i szpinak posiekać, marchewkę pokroić w kostkę. Dodać składniki do ryżu i dokładnie połączyć. Formować ryżowe kulki i kłaść za talerze, zalewać gorącym rosołem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.