poniedziałek, 25 stycznia 2021

Schab ze szpinakiem i pieczarkami w cieście francuskim

 Kolejny dzień i kolejny przepis. Proste danie na każdą okazję. Schab marynowany zawinięty w cieście francuskim pod pierzynką z pieczarek, cebuli i szpinaku. Jako, że współpracuję z Ostre Dzieje to do marynaty dodałam jeden z ostrych i to bardzo ostrych sosów. Jest to tym razem sos Swaróg Piekło Kuźni. Oczywiście ten sos jak i inne kupicie w sklepie internetowym. Polecam sosy wielbicielom ostrych i bardzo ostrych smaków.


Schab ze szpinakiem i pieczarkami w cieście francuskim








Schab ze szpinakiem i pieczarkami w cieście francuskim - składniki


1,25 kg schabu bez kości
marynata :
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 szczypta pieprzu
1 łyżeczka sosu pikantnego ananasowego Swaróg Ostre Dzieje

350 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz do smaku
2 garście świeżego szpinaku

1 jajko

1 opakowanie xxl ciasta francuskiego


Schab ze szpinakiem i pieczarkami w cieście francuskim - przygotowanie


Schab umyć i osuszyć. Obciąć ewentualne błony. Składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nią schab. Włożyć schab do naczynia, zakryć go i schować do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę, wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć, można przewałkować i na środku położyć szpinak ( na wielkość schabu ). Potem rozłożyć pieczarki. Na powstałej pierzynce położyć schab i zawinąć wszystko dokładnie. Schab umieścić na blaszce do pieczenia łączeniem do dołu. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i ciasto naciąć w kilku miejscach. Blachę wstawić do piekarnika nastawionego do 190 stopni na godzinę. Po upieczeniu odstawić na 10 minut i kroić w grubsze plastry. Podawać na przykład z surówką i ziemniakami lub frytkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.