Dzisiaj przez wielu lubiana zupa pomidorowa, ale w nowej odsłonie, bo z pesto paprykowym. Piekąc bułki właśnie z pesto, zostało mi trochę, wykorzystałam więc je do zupy. Fajnie nadało zupie nowego charakteru. Bo czasami warto stworzyć coś innego z nową nutą. Pogoda paskudna, więc talerz takiej gorącej zupy rozgrzeje nas.
Wpis powstał przy współpracy z Goldmak
Pomidorowa z pesto paprykowym i makaronem
Pomidorowa z pesto paprykowym i makaronem - składniki
1 op makaronu rędzińskiego świderki
2 l wody
1/2 selera
4 marchewki
1 korzeń pietruszki
20 cm pora (u mnie zielona część)
2 kości ogonowe
3 kopiaste łyżki pesto paprykowego
2 szk passaty z czosnkiem
4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
250 ml śmietany 18%
do smaku:
sól
pieprz
maggi (opcjonalnie)
Pomidorowa z pesto paprykowym i makaronem - przygotowanie
Do garnka wlać zimną wodę, i włożyć do niego umyte i ewentualnie przekrojone na pół kości. Od zagotowania i zdjęcia szumowin gotować godzinę. Dodać warzywa i gotować do miękkości. Następnie dodać przyprawy, koncentrat, passatę i pesto. Zupę gotować na małym ogniu około 15 minut, w razie konieczności doprawić. Do innego naczynia wlać śmietanę i zahartować ją zupą wlewają kilka łyżek wazowych. Wymieszać i wlać tę mieszankę do garnka z zupą. Wymieszać i gotowe. Zupę podawać z makaronem (można z ryżem, ale my wolimy makaron w pomidorowej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.