Dzisiaj zapraszam Was w podróż do świata kruchego ciasta, bitej śmietany i owoców. Lato w pełni, więc mimo upałów, których nie lubię warto skusić się i zrobić takie pyszne tartaletki. Oczywiście owoce możecie dać inne, takie jakie lubicie.
A ten wpis powstał przy współpracy zZespół Młynów Jelonki
Ciasto kruche
250 g mąki tortowej typ 450
2 żółtka
125 g masła
1 szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo
350 ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku
Owoce: borówki, truskawki, maliny, morele
Możecie dać inne owoce
Wszystkue składniki ciasta połączyć za pomocą widelca i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum pół godziny.
Foremki do tartaletek (6szt) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować i wylepić foremki. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.
Spody do tartaletek piec 20 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu delikatnie wyjąć spody z foremek i wystudzić na kratce.
Ubić śmietankę z cukrem pudrem, za pomocą tylko i rękawa cukierniczego wyciskać śmietanę na każdy spód.
Na koniec rozłożyć przygotowane owoce, dodać listki mięty i jeszcze schłodzić tartaletki 15 minut.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.