składniki :
Biszkopt :
6 jajek
2/3 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 czekoladowy krem do tortów
100 g masła
300 ml mleka
100 ml kawy
50 ml bacardi gold
płatki czekoladowe do posypania
sposób przygotowania :
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić na sztywną pianę dodając cukier.
Gdy piana jest ubita wsypać kawę i dalej miksować.
Następnie zwolnić obroty o jeden stopień i dodać żółtka.
Na koniec wsypać maki zmieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać na najwolniejszych obrotach.
Dno tortownicy wysmarować margaryną, wylać masę biszkoptową i wyrównać powierzchnię.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Po wystudzeniu przekroić na dwa lub trzy placki i przełożyć dowolną masą.
Przygotować masę : zimne mleko wlać do naczynia, wsypać zawartość opakowania do sporządzenia kremu.
Chwilę ubijać na wolnych obrotach, potem zwiększyć na najwyższe i ubijać aż powstanie ubita masa.
W osobnym naczyniu utrzeć miękkie masło i dodać do masy kremowej.
Ponownie chwilę ucierać, aż masa będzie kremowa.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki.
Do zimnej kawy wlać bacardi, wymieszać i nasączyć miksturą oba krążki ciasta.
Na paterze położyć pierwszy nasączony krążek, wyłożyć 1/2 masy.
Rozsmarować masę i przykryć drugim plackiem.
Zostawić trochę masy do dekoracji a resztę rozsmarować na górze i po bokach tortu.
Widelcem można zrobić wzorki.
Odłożoną masą udekorować górę ciasta i posypać płatkami czekoladowymi.
Ciasto schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Fajny duży torcik :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda..a smakuje na pewno wyśmienicie..dziękuję za dodanie przepisu do akcji.
OdpowiedzUsuńkawowe lubię bardzo bardzo :)
OdpowiedzUsuń