niedziela, 26 października 2014

Czekoladowe ciasto z masą advokatową

                                   Przy okazji robienia porządków w swoich kuchennych szafkach znalazłam puszkę masy krówkowej o smaku advokata. Upiekłam czekoladowy biszkopt, masę wykorzystałam do ugotowania masy z budyniem i w rezultacie wyszło pyszne ciasto. Może jest jak dla mnie troszkę za słodkie ale wielbicieli słodkości w sam raz. Jeżeli wolicie mniej słodkie ciasta to do biszkoptu i polewy dajcie troszkę mniej cukru.


rozwiń i czytaj przepis :



BISZKOPT :
6 jajek ( M )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
1/5 szk oleju rzepakowego
4 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki kakao

MASA ADWOKATOWA :
400 g masy krówkowej o smaku adwokata
1,5 szk mleka
1 szk słodkiej śmietany 18 %
3/4 kostki margaryny do pieczenia
2 jajka ( M )
2 budynie śmietankowe
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego

POLEWA :
1/3 kostki margaryny do pieczenia
100 g czekolady mlecznej
1/4 szk cukru
2 łyżki mleka
1 łyżka kakao

2 - 3 łyżki słupków migdałowych ( mogą być płatki )

BISZKOPT :
Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i miksować na najwyższych obrotach.
gdy cukry się rozpuszczą wlać olej i dalej miksować.
Następnie nie przerywając miksowania przesiewać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wymieszane ciasto przelać do blaszki o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 175 - 180 stopniach w zależności od piekarnika.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

MASA :
Do garnka wlać mleko, dodać margarynę, obydwa cukry i masę krówkową.
Podgrzewać do zagotowania i aż masa się rozpuści.
W śmietanie wymieszać budynie i jajka i do gotującego się mleka wlać masę budyniową.
Energicznie mieszając gotować budyń aż zgęstnieje.

Jeden placek włożyć z powrotem do blaszki, na niego wylać gorącą masę i przykryć drugim plackiem.
Zostawić ciasto aż masa wystygnie.

POLEWA :
W rondelku podgrzewać wszystkie składniki polewy aż cukier się rozpuści a polewa będzie gładka.
Lekko ją przestudzić i polać nią gotowe ciasto.
Na sam koniec posypać słupkami migdałowymi.

6 komentarzy:

  1. Piękne ciasto:) Równiutka kostka no i na pewno smaczny i słodki-mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wygląda smakowicie jak piszesz, ale jakie smaczne :)

      Usuń
  3. Oj, nie powinnam patrzeć na takie słodkości nawet.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.