poniedziałek, 27 października 2014

Domowa słoikowa łopatka boczkowa

                                 Nie ma to jak domowe mięsko ze słoika. Mało pracy a jakie smaczne. Wystarczy zmielić mięso, dodać przyprawy, zapakować w słoiki i do gara. Pasteryzujemy a potem zajadamy. A jeszcze jak mamy domowe bułeczki lub chleb to już rewelacja. A taka konserwa z cyklu wiem co jem to świetny i zdrowy zamiennik wędlin ze sklepu.


rozwiń i czytaj przepis :


3,5 kg łopatki wieprzowej 
500 g świeżego boczku
1 duża główka czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
ok. 1 l wody

Łopatkę i boczek umyć, pokroić na kawałki.]
Czosnek obrać i przepłukać.
Przygotować maszynkę do mielenia mięsa z grubym sitkiem i zmielić boczek, łopatkę i czosnek.
Wlać około 1/2 litra wody, dodać sól i pieprz i wyrobić masę.
Jeśli masa mięsna będzie za bardzo zwarta dolać jeszcze wody i ponownie wyrobić.
Mięso zostawić na około godzinę i w razie potrzeby doprawić po czym ponownie wymieszać.
Gotowym mięsem napełniać słoiki starając się aby nie były widoczne puste przestrzenie.
Napełnione słoiki wstawić do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować godzinę od zagotowania się wody.
Nie zdejmując pokrywki wyłączyć ogień i zostawić do następnego dnia.
Po 24 godzinach ponownie pasteryzować od 30 do 40 minut.
Wyjąć słoiki z garnka i ustawiać do góry dnem.
Po około minuty słoiki odwrócić i zostawić do wystygnięcia a potem wynieść w chłodne miejsce.

4 komentarze:

  1. Zdrowa, domowa konserwka. W smaku pewnie w ogóle nie przypomina tych ze sklepu, nafaszerowanych chemią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Taka mielonka nic a nic nie przypomina smaku kupnych.
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.