rozwiń i czytaj przepis :
3,5 kg łopatki wieprzowej
500 g świeżego boczku
1 duża główka czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
ok. 1 l wody
Łopatkę i boczek umyć, pokroić na kawałki.]
Czosnek obrać i przepłukać.
Przygotować maszynkę do mielenia mięsa z grubym sitkiem i zmielić boczek, łopatkę i czosnek.
Wlać około 1/2 litra wody, dodać sól i pieprz i wyrobić masę.
Jeśli masa mięsna będzie za bardzo zwarta dolać jeszcze wody i ponownie wyrobić.
Mięso zostawić na około godzinę i w razie potrzeby doprawić po czym ponownie wymieszać.
Gotowym mięsem napełniać słoiki starając się aby nie były widoczne puste przestrzenie.
Napełnione słoiki wstawić do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować godzinę od zagotowania się wody.
Nie zdejmując pokrywki wyłączyć ogień i zostawić do następnego dnia.
Po 24 godzinach ponownie pasteryzować od 30 do 40 minut.
Wyjąć słoiki z garnka i ustawiać do góry dnem.
Po około minuty słoiki odwrócić i zostawić do wystygnięcia a potem wynieść w chłodne miejsce.
Pychota! :)
OdpowiedzUsuńO tak Ninko, pychota :)
UsuńZdrowa, domowa konserwka. W smaku pewnie w ogóle nie przypomina tych ze sklepu, nafaszerowanych chemią.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Taka mielonka nic a nic nie przypomina smaku kupnych.
UsuńPozdrawiam