rozwiń i czytaj przepis :
1,5 kg schabu bez kości
MARYNATA :
1 łyżka soli peklowej
1 łyżeczka soli
1 łyżka soli czosnkowej z ziołami
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka młotkowanego z kolendrą
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżki cukru
dodatkowo :
sól z pieprzem w młynku
Schab umyć i osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać i z każdej strony suchą marynatą natrzeć mięso.
Troszkę tej marynaty zostawić i posypać nią dno naczynia.
Na tę marynatę ułożyć schab, przykryć pokrywką lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na trzy dni.
Kilka razy dziennie obracać mięso i za każdym razem oprószać solą z pieprzem.
Trzeciego dnia schab wyjąć z lodówki.
W piekarniku umieścić blachę z wyposażenia kuchenki a poziom wyżej kratkę.
Piekarnik nagrzać do 80 stopni, ułożyć na kratce schab i suszyć go przez godzinę.
Po tym czasie włączyć termoobieg a temperaturę zmniejszyć do 50 stopni i dalej schab suszyć 4 godziny.
Po zakończonym suszeniu schab wyjąć z piekarnika, obwiązać go sznurkiem wędliniarskim i powiesić na kilka dni w chłodne ale przewiewne miejsce.
Po kilku dniach schab jest gotowy i należy przechowywać go potem w lodówce.
Czekanie najgorsze :)
OdpowiedzUsuńO tak, długie czekanie a szybkie jedzenie :)
UsuńPrzepyszna wędlina ,taka domowa do tego chrupiąca bułeczka ,masełko niebo dla podniebienia
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda ...Jest wspaniała nic dodać ani też ująć ....
Bardzo dziękuję. A bułeczki też były ale maselko kupne niestety :)
Usuń