czwartek, 23 października 2014

Pierogi z kapustą, grzybami i golonką

                                   Nie ma to jak domowe pierogi. Dziś z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i golonką. Miałam spore golonki, gotowałam je po prostu w wodzie. Trochę jej zostało, więc wylądowało z niej mięso do farszu. Wszyscy wiemy, że domowe pierogi z każdym farszem smakują super. A tym bardziej, jak nie za często się je robi.


rozwiń i czytaj przepis :




CIASTO :
6 szk mąki pszennej typ 650 + do podsypywania
ok 3 szk gorącej wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli

FARSZ :
2 solidne garście suszonych grzybów
500 g gotowanego mięsa z golonki
600 g kiszonej kapusty
1 cebula
kilka łyżek oleju
sól
pieprz

FARSZ :
Grzyby zalać w garnku ciepłą wodą i moczyć a potem ugotować.
Odcedzić i ostudzone posiekać.
Kapustę ugotować w garnku z wodą, wystudzić, odcedzić i drobno pokroić.
Mięso z golonki także pokroić a cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na odrobinie oleju.
Wszystkie składniki farszu przełożyć do miski, dodać przyprawy i wymieszać farsz.

CIASTO :
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać i zrobić dołek.
Gorącą wodę wymieszać z olejem i wlewając ją mieszać z mąką.
Potem wyjąć połączone składniki na blat roboczy lub stolnicę i wyrobić ciasto.

Ciasto pierogowe dzielić na porcje, cienko wałkować w miarę potrzeby podsypywać mąką i wycinać kółka ( u mnie średnica 10 cm ).
Na środek każdego kółka kłaść porcje farszu ( u mnie mniejsza łyżka do lodów ) i zlepiać pierogi.
Gotowe układać na ściereczce, przykryć drugą aby pierogi nie wysychały.
W dużym garnku zagotować sporą ilość wody, posolić ją, znów zagotować i wkładać pierogi partiami.
Od momentu wypłynięcia gotować kilka minut a potem wyjmować delikatnie łyżką cedzakową.
Pierogi podawać na gorąco z surówką i np. podsmażonym boczkiem wędzonym.

2 komentarze:

  1. Hm, uwielbiam pierogi. Kiedy byłam dzieckiem, babcia na każdy mój przyjazd lepiła pierogi z własnoręcznie zebranymi i ususzonymi grzybkami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.