rozwiń i czytaj przepis :
CIASTO :
6 szk mąki pszennej typ 650 + do podsypywania
ok 3 szk gorącej wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
FARSZ :
2 solidne garście suszonych grzybów
500 g gotowanego mięsa z golonki
600 g kiszonej kapusty
1 cebula
kilka łyżek oleju
sól
pieprz
FARSZ :
Grzyby zalać w garnku ciepłą wodą i moczyć a potem ugotować.
Odcedzić i ostudzone posiekać.
Kapustę ugotować w garnku z wodą, wystudzić, odcedzić i drobno pokroić.
Mięso z golonki także pokroić a cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na odrobinie oleju.
Wszystkie składniki farszu przełożyć do miski, dodać przyprawy i wymieszać farsz.
CIASTO :
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać i zrobić dołek.
Gorącą wodę wymieszać z olejem i wlewając ją mieszać z mąką.
Potem wyjąć połączone składniki na blat roboczy lub stolnicę i wyrobić ciasto.
Ciasto pierogowe dzielić na porcje, cienko wałkować w miarę potrzeby podsypywać mąką i wycinać kółka ( u mnie średnica 10 cm ).
Na środek każdego kółka kłaść porcje farszu ( u mnie mniejsza łyżka do lodów ) i zlepiać pierogi.
Gotowe układać na ściereczce, przykryć drugą aby pierogi nie wysychały.
W dużym garnku zagotować sporą ilość wody, posolić ją, znów zagotować i wkładać pierogi partiami.
Od momentu wypłynięcia gotować kilka minut a potem wyjmować delikatnie łyżką cedzakową.
Pierogi podawać na gorąco z surówką i np. podsmażonym boczkiem wędzonym.
Hm, uwielbiam pierogi. Kiedy byłam dzieckiem, babcia na każdy mój przyjazd lepiła pierogi z własnoręcznie zebranymi i ususzonymi grzybkami :)
OdpowiedzUsuńDomowe pierogi zawsze dobre :)
Usuń