rozwiń i czytaj przepis :
200 g wiórków kokosowych
100 g dyni
2 białka
3/4 szk cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g margaryny Kasia
2 łyżki mleka
Do rondelka włożyć margarynę i wsypać cukier.
Wszystko podgrzać na ogniu do roztopienia się margaryny.
Rondelek zdjąć z ognia, wlać mleko i wymieszać.
Następnie wsypać wiórki kokosowe i startą na bardzo drobnych oczkach dynię i wymieszać.
Potem ubić białka, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i dodać do masy kokosowej i delikatnie wymieszać.
Gotową masę kłaść łyżeczką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc odstępy.
Kokosanki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Gotowe wystudzić na kratce.
świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokosanki. Ciekawa jestem jak smakują w połączeniu z dynią.
OdpowiedzUsuńNie robiłam samych kokosanek więc nie mam porównania. Ale są smaczne i mięciutkie :)
Usuń