rozwiń i czytaj przepis :
składniki są na dużą blachę z wyposażenia kuchenki
Ciasto :
800 g mąki tortowej
1 i 3/4 kostki margaryny Kasia
4 łyżki jogurtu greckiego
1 i 1/4 szk cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo :
ok. 1/4 szk bułki tartej
cukier kokosowy
8 jabłek
cukier puder
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać jogurt grecki i na tarce o grubych oczkach zetrzeć zimną margarynę.
Wszystko wymieszać, potem wyłożyć na blat lub stolnicę i wyrobić gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie nierówne części.
Na troszkę większy niż blacha z wyposażenia kuchenki wymiar dociąć papier do pieczenia i na tym papierze rozwałkować mniejszą porcję ciasta.
Ciasto z papierem ułożyć w blasze i posypać ciasto bułką tartą.
Jabłka umyć, za pomocą specjalnego przyrządu wyciąć gniazda nasienne, obrać jabłka i każde przekroić na pół.
Zostawiając małe odstępy ułożyć połówki jabłek na cieście ( jedna połówka mi została, czyli użyłam 7,5 jabłka ).
Między nimi posypać cukier kokosowy.
Drugą część ciasta rozwałkować też cienko na większy płat i rozłożyć luźno na jabłka tak aby można było zrobić między jabłkami wgłębienia.
Nadmiar ciasta wystającego mocno za blachę odciąć a jedną i drugą warstwę ciasta zawinąć do środka aby podczas pieczenia sok jabłek nie wyciekał.
Resztki ciasta połączyć, rozwałkować i małą foremeczką do ciasteczek ( u mnie serduszka ) wyciąć małe ciasteczka i ułożyć je dookoła zakrywając łączenie ciasta.
Na górze każdego jabłka można także położyć po serduszku.
Na koniec ciasto nakłuć widelcem i blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ciasto 50 minut.
Upieczone przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Dużooo jabłek, to lubię! :)
OdpowiedzUsuńOj dużo, a ciacho pycha jest :)
UsuńJak ono cudownie wygląda. Uwielbiam szarlotkę, byleby tylko nie było w niej cynamonu.
OdpowiedzUsuńTa jest własnie bez cynamonu, więc na pewno by Ci zasmakowała. Polecam bo jest pyszna :)
UsuńPięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń