czwartek, 22 stycznia 2015

Ekspresowe śliwki

                              Czas na zaległe wpisy i przepisy. Co jakiś czas będą nowe ale muszę nadrobić te, które czekają w kolejce. A trochę się tego nazbierało. Jeśli nie teraz to kiedyś może z czegoś skorzystacie. Dziś przepis na szybkie śliwki zamknięte w słoiku.



2 kg śliwek węgierek ( waga po wypestkowaniu )
350 g cukru żelującego 3 : 1

Śliwki umyć, wypestkować i wrzucić do garnka.
Do śliwek wsypać cukier żelujący, dokładnie wymieszać.
Postawić na ogień i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
Gotować 5 minut, w razie pojawienia się piany mieszać już po zdjęciu garnka z ognia do momentu zniknięcia jej.
Gorącymi śliwkami napełnić wyparzone słoiki.
Szybko zakręcić słoiki i postawić je na kilka minut do góry dnem.
Potem odwrócić je i zostawić do wystudzenia.
Przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...