A ciekawa jestem Waszego zdania co lepiej się prezentuje ciacho czy talerzyki z Porcelana Bogucice ? A może i to i to tak samo ?
BISZKOPT :
5 jajek ( L )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szk domowego cukru waniliowego
1/4 szk cukru białego
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki budyniu waniliowego
1/4 szk oleju rzepakowego
MASA :
500 ml mleka 3,2 %
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki budyniu waniliowego
1/2 szk cukru
250 g miękkiego masła
GALARETKA :
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka poziomkowa
850 ml gorącej przegotowanej wody
BITA ŚMIETANA :
500 ml śmietany kremówki
cukier do smaku
posypka czerwona do ciast
BISZKOPT :
Mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek i białka umieścić w robocie z końcówką do ubijania piany.
Chwilę ubijać a potem dodać oba cukry.
Gdy piana będzie sztywna dodawać po jednym żółtku a gdy się wszystko połączy wlać olej i jeszcze chwilę miksować.
Następnie wymieszane suche składniki wsypać do sitka do przesiewania i porcjami dodawać do masy delikatnie mieszając.
Gotowe ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( wymiary formy 22 x 29 cm ), wyrównać powierzchnię i piec biszkopt 35 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
MASA :
W garnku zagotować połowę mleka, w drugiej połowie wymieszać żółtka, cukier, mąkę i budyń i wlać do gotującego się mleka.
Cały czas energicznie mieszając ugotować budyń i potem go wystudzić pod przykryciem.
Gdy wystygnie utrzeć miękkie masło i dodawać porcjami budyń cały czas mieszając.
GALARETKA :
W gorącej i przegotowanej wodzie wymieszać dokładnie galaretki.
Wystudzić je i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
ŚMIETANA :
Śmietanę przelać do miski, chwilę ubijać a potem dodać cukier i ubić na sztywno.
Zostawić do wykończenia ciasta w lodówce.
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek włożyć do formy wkładając wcześniej papier do pieczenia.
Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Na biszkopt wyłożyć masę robiąc ukośnie pasy, między nimi cienko posmarować masą biszkopt.
W wolne przestrzenie między masą przełożyć tężejącą galaretkę i zakryć drugim plackiem.
Nasączyć i wstawić do lodówki na około 15 minut.
Potem wyjąc ciasto z lodówki i wyłożyć na górę śmietanę.
Lekko wyrównać powierzchnię, można użyć ząbkowanej szpatułki i posypać posypką.
Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
A już za dwa dni promocje, promocje !!!
wygląda pysznie ale dwa pytania: ile dokładnie budyniu do biszkoptu bo chyba coś jest nie dopisane ;) i co to jest domowy cukier waniliowy?
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńW składnikach na biszkopt wyraźnie jest napisane 2 łyżki budyniu, tak samo do masy też 2 łyżki ( budyń w proszku ). Domowy cukier waniliowy to cukier biały z laskami wanilii, jak go zrobić można zobaczyć tutaj :
http://ewa-wkuchni.blogspot.com/2013/01/domowy-cukier-waniliowy.html
Polecam bo jest prawdziwy nie taki jak ze sklepu bo w sklepie jest wanilinowy a nie waniliowy.
Pozdrawiam :)