Podmłoda :
200 ml letniej wody
5 g świeżych drożdży
Ciasto :
cała podmłoda
200 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
5 g świeżych drożdży
4 łyżki oleju
Podmłoda :
Do miski włożyć rozdrobnione drożdże, mąkę i wodę i dokładnie wymieszać.
Miskę zakryć ściereczką i zostawić wszystko na około 10 godzin w temperaturze pokojowej.
Po upływie tego czasu drożdże wymieszać z solą.
Ciasto właściwe :
Podmłodę przełożyć do misy robota z hakiem, dodać drożdże wymieszane z wodą i solą oraz wsypać mąkę.
Wszystko wyrabiać 5 minut a potem wlać olej i wyrabiać kolejne 3 - 5 minut.
Garnek ceramiczny wyłożyć papierem do pieczenia, do naczynia włożyć ciasto, oprószyć mąką i przykryć ściereczką.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić piekarnik na 220 stopni.
Gdy piekarnik się zagrzeje wstawić naczynie z wyrośniętym ciastem i piec chleb przez 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka i zdjąć papier i na koniec wystudzić chleb na kratce.
I tradycyjnie zachęcam Was do zajrzenia do gazetki, wystarczy kliknąć i oglądać
Super przepisik ja teraz eksperymentuje bez drożdży zakwas żytni z mąka pszenną czyli podmłoda zobaczymy jaki chlebek wyjdzie.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Z żytnim też może być ciekawie :) Pozdrawiam :)
Usuń