niedziela, 26 kwietnia 2015

Chleb pszenny na podmłodzie

                             Ostatnio dużo czytałam o podmłodzie bo wcześniej to słowo było dla mnie nieznane. Zastanawiając się nad tym poszperałam i wzięłam się za upieczenie chleba właśnie na podmłodzie. Podmłoda to proces fermentacji drożdży, pszennej mąki i wody. Zostawia się taki zaczyn na około 10 godzin w pokojowej temperaturze i na tym wyrabia się ciasto na chleb dodając znowu mąkę, wodę, sól, drożdże i olej. I muszę przyznać, że choć na taki chleb czeka się długo to warto bo chleb jest o wiele lepszy niż taki na całkiem świeżych drożdżach. Jak spróbujecie to na pewno będziecie piekli chleb na podmłodzie. Do chleba użyłam mąki z Kłos - Pol



Podmłoda :
200 ml letniej wody
5 g świeżych drożdży

Ciasto :
cała podmłoda
200 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
5 g świeżych drożdży
4 łyżki oleju

Podmłoda :
Do miski włożyć rozdrobnione drożdże, mąkę i wodę i dokładnie wymieszać.
Miskę zakryć ściereczką i zostawić wszystko na około 10 godzin w temperaturze pokojowej.
Po upływie tego czasu drożdże wymieszać z solą.

Ciasto właściwe :
Podmłodę przełożyć do misy robota z hakiem, dodać drożdże wymieszane z wodą i solą oraz wsypać mąkę.
Wszystko wyrabiać 5 minut a potem wlać olej i wyrabiać kolejne 3 - 5 minut.
Garnek ceramiczny wyłożyć papierem do pieczenia, do naczynia włożyć ciasto, oprószyć mąką i przykryć ściereczką.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić piekarnik na 220 stopni.
Gdy piekarnik się zagrzeje wstawić naczynie z wyrośniętym ciastem i piec chleb przez 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka i zdjąć papier i na koniec wystudzić chleb na kratce.

I tradycyjnie zachęcam Was do zajrzenia do gazetki, wystarczy kliknąć i oglądać



2 komentarze:

  1. Super przepisik ja teraz eksperymentuje bez drożdży zakwas żytni z mąka pszenną czyli podmłoda zobaczymy jaki chlebek wyjdzie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Z żytnim też może być ciekawie :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.