piątek, 24 kwietnia 2015

Czekoladowe ciasto z serem




Masa ciemna :
4 średnie jajka
1/2 szk cukru
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1/2 szk oleju 
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 szk mąki pszennej  typ 500 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
1/2 szk wody gazowanej

Masa jasna :
350 g półtłustego twarogu
2 jajka
1/3 szk cukru
1/2 szk rodzynek

Jajka ubić z cukrem następnie dodać mieloną wanilię oraz olej i dżem a także wodę i cały czas miksować.
Mąką, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko i dodawać porcjami do masy i mieszać aż ciasto się wymiesza.
Blaszkę do ciasta o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Twaróg umieścić w misce, dodać cukier i żółtka i utrzeć.
Następnie wsypać rodzynki, wymieszać.
Białka ubić na sztywno i do masy serowej dodać najpierw jedną łyżkę, wymieszać delikatnie i dodać resztę piany i masę połączyć.
Gotową wyłożyć na ciemne ciasto robiąc dwa paski.
Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec cisto 60 minut.
Po upieczeniu wystudzić.

Tradycyjnie gazetka dla Was a w niej nowe pomysły na ruszt, koniecznie zajrzyjcie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.