Klopsiki podane na talerzy z serii New Hollis Gold od Porcelana Bogucice
NA KLOPSIKI :
1 kg łopatki wieprzowej bez kości
2 cebule
3 jajka ( w zależności od wielkości )
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
2/3 szk bułki tartej
sól do smaku
pieprz do smaku
ok.200 ml wody
opcjonalnie kucharek w płynie do smaku
SOS :
ok. 2 l wody
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3/4 szk tartych warzyw ( marchew, pietruszka, seler + por )
1/2 szk posiekanego koperku
1/3 szk posiekanego szczypiorku
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek granulowany do smaku
2 łyżki mąki ( czubate )
200 ml słodkiej 18 % śmietany
W garnku zagotować wodę, dodać przyprawy bez warzyw i zieleniny.
Chwilę gotować.
Mięso zmielić, dodać resztę składników i wyrobić masę.
Formować klopsiki i wkładać na wrzątek, gotować kilka minut a potem ugotowane klopsiki wyjmować łyżką cedzakową.
Do wywaru wrzucić warzywa oraz posiekany koperek i szczypiorek i gotować kilka minut.
Mąkę rozrobić ze śmietaną i odrobiną wody i zagęścić sos, zagotować.
Do sosu włożyć klopsiki i jeszcze chwilkę gotować.
Podawać np. z ziemniakami i surówką.
Zostawiam Wam gazetkę i zapraszam do zajrzenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.