niedziela, 28 czerwca 2015

Drożdżówki z rabarbarem



Składniki na ciasto :
2 jajka
1/2 szk cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szk letniego mleka
125 g margaryny
4 szk mąki pszennej typ 500
50 g świeżych drożdży

Kruszonka :
1 szk mąki krupczatki
3/4 szk cukru
100 g masła

Dodatkowo :
4 łodygi rabarbaru 
1 łyżka mąki

Drożdże wymieszać z obydwoma cukrami.
Margarynę stopić i lekko wystudzić.
Mąkę wsypać do miski, wlać letnie mleko oraz rozpuszczone drożdże i wbić jajka.
Drewnianą łyżką połączyć składniki a potem wlać tłuszcz i wyrobić ciasto.
Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta obrać i opłukać rabarbar a potem pokroić go i oprószyć mąką.
Gotowe ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, wycinać kółka a potem układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozłożyć rabarbar lekko dociskając.
Do miski wsypać mąkę, cukier i masło i rozcierając w dłoniach zrobić kruszonkę a potem posypać nią bułki. 
Tak przygotowane zostawić do lekkiego podrośnięcia.
Gdy bułki podrosną blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na 25 minut.
Gotowe zajadać jeszcze ciepłe lub jak wystygną.

A teraz robimy KLIK w fotki i patrzymy jakie ciekawe promocje czekają na nas



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...