Składniki na ciasto :
2 jajka
1/2 szk cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szk letniego mleka
125 g margaryny
4 szk mąki pszennej typ 500
50 g świeżych drożdży
Kruszonka :
1 szk mąki krupczatki
3/4 szk cukru
100 g masła
Dodatkowo :
4 łodygi rabarbaru
1 łyżka mąki
Drożdże wymieszać z obydwoma cukrami.
Margarynę stopić i lekko wystudzić.
Mąkę wsypać do miski, wlać letnie mleko oraz rozpuszczone drożdże i wbić jajka.
Drewnianą łyżką połączyć składniki a potem wlać tłuszcz i wyrobić ciasto.
Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta obrać i opłukać rabarbar a potem pokroić go i oprószyć mąką.
Gotowe ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, wycinać kółka a potem układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozłożyć rabarbar lekko dociskając.
Do miski wsypać mąkę, cukier i masło i rozcierając w dłoniach zrobić kruszonkę a potem posypać nią bułki.
Tak przygotowane zostawić do lekkiego podrośnięcia.
Gdy bułki podrosną blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na 25 minut.
Gotowe zajadać jeszcze ciepłe lub jak wystygną.
A teraz robimy KLIK w fotki i patrzymy jakie ciekawe promocje czekają na nas
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.