sobota, 21 listopada 2015

Ziemniaczane bułeczki

Kolejny tydzień i kolejna odsłona Wypiekania na śniadanie.
Tym razem pieczemy bułeczki z ziemniakami i makiem.
Ja użyłam zamiast suszonych drożdży, drożdży świeżych i miałam mąkę razową typ 2000 więc użyłam takiej. No i z braku soli jaka jest w przepisie, który znajdziecie tutaj użyłam zwykłej.
Bułeczki wyszły smaczne ale następnym razem zrobię po prostu mniej a większe.


300 ml mleka ciepłego
30 g masła
1 łyżeczka soli
175 g mąki razowej ( użyłam typ 2000 )
275 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Kłos Pol
140 g ugotowanych ziemniaków
25 g świeżych drożdży
mak do posypania

Mleko rozlać do dwóch rondelków.
W jednym podgrzać z masłem aż się rozpuści a w drugim podgrzać, dodać drożdże i mieszać aż się rozpuszczą i zostawić do lekkiego podrośnięcia.
W większej misce umieścić obie mąki z solą, wymieszać i zetrzeć ziemniaki na tarce o najdrobniejszych oczkach ( u mnie taka do czosnku ) a potem wymieszać.
Do miski z mąką wlac mleko z masłem i zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto.
W miarę konieczności podsypać odrobiną mąki gdyby się za bardzo kleiło.
Ciasto oprószyć mąką i zakryć miskę ściereczką.
Zostawić aż ciasto podwoi objętość.
Gdy urośnie podzielić na 16 części ( będą małe bułeczki ), formować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dodatkowo oprószonej mąką.
Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy podwoją objętość spryskać wodą lub posmarować za pomocą pędzla i posypać makiem.
Bułeczki piec 25-30 minut w zależności od piekarnika w 200 stopniach.
Upieczone wystudzić ale ja schrupałam jeszcze ciepłą z masłem.

Razem ze mną piekli :
Marzena
Bernadetta
Marzena
Aneta
Dorota
Sławek
Iwona
Kinga

A omlety smażyły :
Wiosenka
Ewa



7 komentarzy:

  1. Ewciu, dziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego razu !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ci wyszły, no i są pyszne. Dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie, dzięki Ewo za wspólną zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tym razem tylko przyglądam się waszym przesmacznym wypiekom...cudowne bułeczki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziękuję za wspólne wypiekanie:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.