Ostatnio w necie krąży cała masa przepisów na pasty z fasoli.
Postanowiłam więc i ja zrobić swoja wersję z białej fasoli z cebulka prażoną.
Taką pastę możecie podać z pieczywem i na przykład pomidorem lub ogórkiem kiszonym lub konserwowym.
2 puszki białej fasoli
1/2 szk prażonej cebulki Fanex
sól do smaku
pieprz do smaku
opcjonalnie odrobina zalewy z fasoli
3 szczypty suszonego czosnku
Do wysokiego naczynia wrzucić odsączoną z zalewy fasolę.
Dodać sól i pieprz oraz czosnek.
Wszystko zblendować, w razie konieczności dodać trochę zalewy z fasoli.
Na koniec dodać cebulkę, wymieszać pastę, przełożyć do słoika i schować najlepiej na noc do lodówki.
Podawać z pieczywem i ogórkiem kiszonym, konserwowym lub pomidorem.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNiedawno zakochałam się w pastach w fasoli, a ta z prażoną cebulą jest jedynm z moich numerów 1!
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie.
UsuńCzy można zrobić ze smażoną cebulką?
OdpowiedzUsuńTak, można. Z prażoną po prostu jest szybciej.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńCzy można tą pastę zapasteryzować? Chciała bym zrobić do słoiczków, dla córki ��
OdpowiedzUsuńRaczej lepiej robić na bieżąco.
Usuń