Jak maj to muszą być drożdżówki z rabarbarem.
Ja zrobiłam takie szybkie bo są to ślimaki.
A do rabarbaru dodałam mrożone jagody i borówki jakie znalazłam w zamrażarce.
Takie drożdżówki obowiązkowo muszą być z dużą ilością kruszonki.
Najlepiej smakują na ciepło a z czym je podacie to już od Was zależy.
Może to być kubek kawy czy mleka albo herbaty.
Ciasto :
1 kg mąki pszennej typ 500 kłos-pol
3 jajka
200 g masła
1/2 szk cukru
50 g świeżych drożdży
1 szczypta soli
250 ml mleka ( letniego )
Kruszonka :
450 g mąki krupczatki
250 g zimnego masła
250 g cukru
Dodatki :
2/3 szk mrożonych jagód
2/3 szk mrożonych borówek
700 g rabarbaru ( waga po obraniu )
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem.
Masło stopić i przestudzić.
Do miski wlać rozpuszczone drożdże, wsypać mąkę oraz wbić jajka i wymieszać mikserem z końcówkami haki.
Potem dodać stopione masło i dalej mieszać mikserem do połączenia składników.
Potem wyjąć ciasto na blat, wyrobić, włożyć do oprószonej mąką miski i zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto rośnie pokroić obrany wcześniej rabarbar. i przygotować mrożone owoce.
Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski, rozpłaszczyć na podsypanym mąkę blacie i rozłożyć na cieście rabarbar i rozsypać pozostałe owoce.
Zwinąć roladę i pokroić ją na plastry o grubości ok. 1 cm.
Układać je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Mąkę krupczatkę wsypać do miski, dodać cukier i zetrzeć zimne masło.
Palcami połączyć składniki i rozłożyć tak powstałą kruszonkę na ślimakowe bułeczki.
Zostawić do podrośnięcia.
Drożdżówki piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem.
Po wyjęciu przestudzić i podawać na przykład na deser lub śniadanie z kubkiem kawy lub mleka.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń