rozwiń i czytaj przepis :
1 kg serka waniliowego sernikowego z kawałkami wanilii
5 jajek
2 budynie waniliowe
1/2 szk cukru
1 szk gęstego jogurtu naturalnego
200 g marchewki
okrągłe biszkopty
Polewa :
100 g czekolady mlecznej
50 g polewy białej
1 łyżka kakao
3 łyżki mleka
posypka do ciast
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Do miski wbić jajka, wsypać cukier i mikserem mieszać aż cukier się rozpuści.
Potem dodać jogurt i budynie i nadal mieszać.
Gdy składniki się połączą dodawać ser.
Na koniec przełożyć startą marchewkę, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami, wylać masę.
Do piekarnika wstawić blaszkę z wodą a nad nią kratkę.
Włożyć na kratkę formę z masą serową i piec 40 minut w 180 stopniach.
Potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 30 - 40 minut.
Upieczony sernik zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia.
Zimny sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.
Na koniec polać stopioną czekoladą połączoną z resztą składników na polewę ( robimy w kąpieli wodnej ) i posypać posypką.
Świetny pomysł! Wykorzystam;)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowało :)
Usuńnie jadłam takiego sernika ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńTo musisz upiec bo jest dobry :)
UsuńMniam wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz taki widzę! Muszę spróbować koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest smaczny :)
Usuńciekawe połączenie. do tej pory marchewka mi się kojarzyła tylko z marchewkowymi ciastami.
OdpowiedzUsuńJa też jestem zaskoczona ale efekt smakowy fajny. Jak widać trzeba kombinować. Ja za to chyba skuszę się na ciacho z Twojego bloga z kapustą kiszoną :)
UsuńBardzo zaskakuje :) świetny pomysł :) brawo :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kasiu :)
Usuń