4 jajka ( M )
5 łyżek mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1/2 szk cukru
400 g truskawek
Dodatkowo :
cukier puder
mąka do obtoczenia truskawek
Białka oddzielić od żółtek a potem białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami.
Następnie dodać żółtka i połączyć je z pianą.
Gdy masa jajeczna będzie połączona przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Umyte i odszypułkowane truskawki obtoczyć w mące i rozłożyć na cieście.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam biszkopt z truskawkami.
OdpowiedzUsuńA do czerwca i truskawek tak jeszcze daleko...
OdpowiedzUsuńTak, do truskawek daleko. Szkoda, że sezon na nie taki krótki :)
OdpowiedzUsuń