150 g ryżu arborio
1 cebula
200 g blanszowanych kurek
100 g dyni
1/2 czerwonej papryki
6 połówek suszonych pomidorów ( w oleju z ziołami )
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok. 800 ml bulionu ( drobiowy )
100 ml wytrawnego białego wina
2 łyżki masła
sól
sól czosnkowa
pieprz
W szerokim rondlu roztopić masło.
Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucić do rondla i zeszklić, potem wsypać ryż i smażyć aż ryż się także zeszkli.
Wlać wino i dusić aż się wchłonie w ryż.
Potem porcjami wlewać bulion i gotować do momentu aż ryż zabierze nadmiar bulionu.
W międzyczasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pomidory i dalej dusić od czasu do czasu mieszając.
W miarę potrzeby wlewać bulion.
Dodać kurki, dynię i natkę i dalej dusić do miękkości wszystkich składników i dodać przyprawy.
Gdy risotto jest gotowe w miarę potrzeby doprawić.
Wilgotność risotto zależy od naszych upodobań.
Podawać gorące.
dla mnie idealne:) lubię takie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń