wtorek, 12 lipca 2016

Drobiowy gulasz z bobem, fasolką i marchewką

Dzis danie szybkie ale smaczne czyli gulasz drobiowy.
Można podac go z makaronem lub ryżem.
Do tego gulaszu dodałam bardzo ciekawy skladnik a mianowiecie rungię.
Rungal to grzybowe ziolo.
Jest to roslina, ktorą można stsować jak szpinak, mozna je jeść na surowo lub w daniach na gorąco.
Jeśli uzyjemy na gorąco to dodajemy je pod koniec gotowania.
Rungia ma swiecące liście i wyczuwalny zapach grzybów, jest wieloletnia ale na zimę trzeba przechowywać w domu.


3 ćwiartki z kurczaka ( duże )
1 duża marchewka
1 cebula
250 g zielonej fasolki szparagowej
1 szk ugotowanego bobu
1/3 pęczka koperku
1/4 pęczka natki pietruszki
1 garść rungii ( grzybowego ziela )
500 ml rosołu
przyprawy do smaku :
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ćwiartki wytrybowac i pokroić w sporą kostkę, podsmazyć na odrobinie oleju.
Dodać pokrojoną cebulę, chwilę smażyć, podlać rosołem i dusić kilka minut.
Potem dodać pokrojoną fasolkę i dusić kolejne kilka minut.
Na koniec dodać posiekaną rungię, koperek i natkę oraz ugotowany bób.
Zagotować i w miarę potrzeby doprawić do smaku a na sam koniec potrawkę zagęścić odrobina mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą.
Zagotować i podawać z ryżem lub makaronem.

A tak wygląda rungia





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.