sobota, 20 sierpnia 2016

Smażona pierś z kaczki

Pierś z kaczki to moje drugie podejście.
Niestety będąc laikiem a sprawie smażenia piersi z kaczki pierwsze okazało się lekką porażką.
Pierś robiłam według przepisu z neta i bez dopiekania w piekarniku i po pokrojeniu musiałam dosmażyć ją jeszcze na patelni bo była za krwista.
Może takie mięso krwiste ktoś lubi ale ja nie.
Za radą kolegi po usmażeniu jej na patelni wstawiłam jeszcze na kilka minut do piekarnika i okazało się, że kaczuszka była super.
Mięciutka i bez potoku krwi.


2 piersi z kaczki
sól
pieprz

Piersi z kaczki umyć, osuszyć.
Delikatnie naciąć w kratkę skórę a potem posolić ją i oprószyć pieprzem.
Po 30 minutach piersi ułożyć na zimnej patelni skórą do dołu i od momentu jak filety zaczną skwierczeć smażyć 7 minut.
Potem obrócić na drugą stronę i smażyć 5 minut. 
Usmażone piersi włożyć na blaszkę do pieczenia albo jeśli macie patelnię bez plastikowych rączek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 4 minuty.
Potem piersi wyłożyć na kratkę i zostawić na kilka minut aby odpoczęły.
Przed podaniem kroić w plastry, można podać z konfiturą z żurawiny lub z tym co lubicie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...