czwartek, 29 grudnia 2016

Puszek pod kokosową posypką

Moja kolejna propozycja na znany śnieżny puch.
Tym razem użyłam śmietany 35 % a nie takiej z torebki i mleka.
Dałam inny smak galaretki i kokos i w rezultacie wyszło całkiem inne ale równie smaczne świąteczne ciacho bez pieczenia.



4 łyżki cukru pudru
2 galaretki wiśniowe
500 g twarogu sernikowego z wiaderka
500 ml wrzątku

16 herbatników

6 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

Galaretki rozpuścić we wrzątku i wystudzić.
Tortownicę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć 16 herbatnikami ( formę wyłożyć folią spożywczą ).
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, potem dodać ser i delikatnie połączyć ale aby nie było grudek.
Potem nadal mieszając wlewać bardzo małym strumieniem chłodną galaretkę.
Masę wylać na herbatniki i wstawić blaszkę do lodówki.
Na patelni roztopić masło, wsypać wiórki i cukier i smażyć ciągle mieszając do zrumienienia.
Wiórki wystudzić a potem wyjąc formę z ciastem i posypać nimi wierzch ciasta.
Przed podaniem pokroić na 16 części miedzy ciastkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...