sobota, 28 kwietnia 2012

Babka ziemniaczana

                           W moim rodzinnym domu moja mama często piekła babkę ziemniaczaną. Ja od czasu do czasu też ją piekę, ale białka ubijam i dodaję do masy. Babka jest delikatniejsza i nie taka zbita.

Przepis bierze udział w konkursie 



składniki :
1,2 kg ziemniaków
3 jajka
2 łyżki kaszy manny
300 g wędzonego boczku
3 kabanosy
2 cebule
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól i pieprz do smaku

sposób przygotowania :
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków.
Boczek, kabanosy i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Do ziemniaków dodać żółtka, czosnek przestudzony boczek z kabanosem i cebulą oraz kaszę.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z białek ubić pianę i dodać do masy.
Delikatnie wymieszać.
Do większej formy keksowej przełożyć masę, wyrównać powierzchnię.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 80 minut.
Podawać na gorąco lub na zimno.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam babkę :) Ale właśnie wolę taką twardą i zbitą, a w ogóle najlepsza jest następnego dnia odsmażona na patelni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię babkę ziemiaczaną wspaniałe jedzonko pycha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.