Przepis bierze udział w konkursie
składniki :
1,2 kg ziemniaków
3 jajka
2 łyżki kaszy manny
300 g wędzonego boczku
3 kabanosy
2 cebule
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania :
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków.
Boczek, kabanosy i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Do ziemniaków dodać żółtka, czosnek przestudzony boczek z kabanosem i cebulą oraz kaszę.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z białek ubić pianę i dodać do masy.
Delikatnie wymieszać.
Do większej formy keksowej przełożyć masę, wyrównać powierzchnię.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 80 minut.
Podawać na gorąco lub na zimno.
Uwielbiam babkę :) Ale właśnie wolę taką twardą i zbitą, a w ogóle najlepsza jest następnego dnia odsmażona na patelni ;)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznosci;)
OdpowiedzUsuńlubię babkę ziemiaczaną wspaniałe jedzonko pycha
OdpowiedzUsuń