Kalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. Mogłabym ją jeść codziennie. Gdy tylko kalafior pojawia się w sklepie, kusi mnie aby zaraz zupkę ugotować.
składniki :
1 średni kalafior
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
kawałek pora
500 g kości z karkówki
500 g ziemniaków
natka pietruszki
natka selera
150 ml słodkiej śmietany 18%
2 łyżki mąki
świeży posiekany koperek
sól
pieprz
maggi
3 l wody
sposób przygotowania :
Kości umyć, włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować prawie do miękkości zdejmując burzyny.
Ziemniaki i warzywa korzenne obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru.
Gdy będą prawie miękkie dodać posiekane zielone warzywa oprócz koperku i gotować około 10-15 minut.
Na koniec dodać podzielonego na różyczki kalafiora.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
Gdy kalafior będzie miękki zagęścić zupę śmietaną rozrobioną z mąką.
Zagotować.
Nalać zupę na talerze i posypać świeżym koperkiem.
piątek, 27 kwietnia 2012
11 komentarzy:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Oj tez bym sobie chlipneła jej troszkę bo tak apetycznie wyglada mniami :-)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńSzukalam do porownania recepty, ta jest najlepsza.
OdpowiedzUsuńLudzie przesadzaja z orientalnymi dodatkami, a przeciez chodzi tylko
o pania polska Kalafiorowa!
Pozdrawiam gleboko,
Eva z Düsseldorf
bardzo mi miło.
UsuńPozdrawiam :)
właśnie taka jak moja mama robiła! Zdjęcie cudne, natchnęło mnie na kalafiorową dzisiaj. I jest dzisiaj pysznie i domowo.
OdpowiedzUsuńdziś będę robić zupkę na jutro, uwielbiam, a ta Twoja wygląda ...pysznie;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńgotowałam dziś twoją zupkę...wyszła pszepyszna.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowała. Pozdrawiam :)
Usuńlol po co dajesz tyle warzyw i naturalnycg przylraw skoro maga caly ten smak zmieniasz na glutamin nonosodowy....
OdpowiedzUsuńStaram się jej unikać ale nie zawsze mi to wychodzi. Nawyk po pracy na kuchni w restauracji gdzie dawało się do wszystkiego maggi właśnie. Ale mam nadzieję, że to przezwyciężę. Oczywiście maggi można pominąć.
Usuń