Lasagne |
składniki :
350 g makaronu lasagne
Sos mięsno warzywny :
500 g mięsa wieprzowego
4 marchewki
1 korzeń pietruszki
100 g korzenia selera
2 cebule
1 puszka czerwonej fasoli
2 szk wody
5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki przyprawy ognistej
4 szczypty pieprzu kolorowego
1 łyżeczka ziół włoskich
1 kostka czosnkowa
2 łyżki oleju
Sos beszamelowy :
4 łyżki masła
4 łyżki maki pszennej
3,5 szk mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
350 g mozzarelli w bloku
sposób przygotowania :
Mięso razem o obranymi i umytymi warzywami zmielić w maszynce do mięsa na grubym sitku.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać olej, wrzucić zmielone składniki i podsmażyć.
Dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy, podlać wodą i dusić około 5 minut.
W razie potrzeby doprawić.
Na koniec dodać odsączoną z zalewy fasolkę.
Wszystko wymieszać i zestawić z ognia.
W drugim garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać aż maka połączy się z masłem.
Wlać jedną szklankę mleka i cały czas mieszając połączyć mąkę z mlekiem.
Wlać kolejną szklankę mleka i dalej mieszać, potem wlać resztę mleka i nadal mieszając zagotować sos uważając aby nie zrobiły się grudki.
Sos zestawić z ognia i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przygotować blachę do pieczenia najlepiej prostokątną.
Na dno wyłożyć część sosu mięsno warzywnego.
Na sos ułożyć płaty makaronu lasagne.
Na makaron wylać część sosu beszamelowego, a na niego posypać warstwę sera.
Postępować tak aż skończą się wszystkie składniki.
Na wierzchu powinien znajdować się ser mozzarella.
Blachę z lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
Podawać na gorąco.
Ewa jak mogłaś!! tylko jeden jedyny kawałek toż to już nie ma nawet odrobiny. Znowu się spóźniłem i znowu jestem pokrzywdzony eh............
OdpowiedzUsuń