słoneczny torcik |
składniki :
Biszkopt:
6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g margaryny Kasia
Masa:
500 ml słodkiej śmietanki 30%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru
2 galaretki agrestowe
1 szk przegotowanej gorącej wody
Dodatkowo:
400 g winogrona
1 kaki
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasa
1 łyżka płatków czekoladowych
słoneczny torcik w przekroju |
sposób przygotowania :
Biszkopt :
Białka ubić z cukrem na sztywną masę.
W trakcie ubijania dodawać żółtka.
Mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej i na wolnych obrotach ze sobą połączyć.
Na koniec dodać przestudzoną Kasię.
Masę przelać do tortownicy wysmarowanej ale tylko na dnie.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Po wystudzeniu przekroić na trzy placki.
Masa :
Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i ostudzić.
Śmietan fixy wymieszać z cukrem.
Śmietanę dobrze schłodzoną chwilkę ubić, dodać śmietan fixy i ubijać aż śmietana będzie miała gęstą konsystencje.
Nadal miksując wlewać po mału galaretkę i wymieszać.
Owoce odsączyć z zalewy, kaki obrać ze skórki, z winogrona wyjąć pestki i wszystkie pokroić w kostkę.
Wrzucić do miseczki i wymieszać.
Część winogron pokroić na połówki i odłożyć.
Sok brzoskwiniowy i ananasowy wymieszać i nasączyć nim każdy krążek biszkopta.
Przełożenie :
Pierwszy nasączony placek położyć na paterę, wyłożyć część masy, rozsmarować, wyłożyć 1/3 owoców.
Przykryć drugim krążkiem i znowu posmarować masą i wyłożyć owoce.
Położyć ostatni placek, wyłożyć resztę masy, rozsmarować nią górę i boki tortu.
Na koniec ułożyć wieniec z połówek winogrona, środek i dół obłożyć owocami i posypać płatkami czekoladowymi.
Tort najlepiej smakuje na drugi dzień.
Twoje torty są urocze:-)
OdpowiedzUsuńNa dzisiaj przy tej pogodzie tylko taki cudny torcik :)
OdpowiedzUsuńdo tego torcika jeszcze kawusia i jest superowo :) Z tego co czytałem Ewa zaczęłaś od tortów .....a na czym skończysz?
OdpowiedzUsuń