składniki :
1/2 średniej kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
1 mała cebula
1 pęczek szczypiorku
2 łodygo selera naciowego
3/4 szk rzeżuchy
Sos :
5 łyżek oleju
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
cukier do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
mix chili do smaku
surówka mieszana |
Kapustę poszatkować.
Obraną i umytą cebulę dowolnie pokroić.
Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, umyć i pokroić w krótkie paseczki.
Szczypiorek posiekać a seler pokroić na paseczki.
Wszystkie te składniki wrzucić do miski i przemieszać.
W słoiczku umieścić wszystkie składniki na sos.
Zakręcić pokrywkę i kilka razy energicznie potrząsnąć słoikiem aby składniki się dobrze połączyły.
Gotowym sosem polać surówkę i wymieszać.
Podawać po pięciu minutach.
Pięknie smacznie wygląda ta surówka! Palce lizać.
OdpowiedzUsuń