roladki z karkówki |
3 kotlety z karkówki ( po około 1,5 - 2 cm grubości )
1 kulka mozzarelli ( 125 g )
2 łyżki kaparów w zalewie
1 mała papryka czerwona
sól do smaku
pieprz do smaku
mix chili do smaku
mąka do obtaczania
olej do smażenia
sposób przygotowania :
Kotlety z karkówki umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa.
Każdy z nich oprószyć przyprawami.
Umytą i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę oraz mozzarellę pokroić w kostkę i wrzucić do miseczki.
Dodać kapary odsączone z zalewy doprawić do smaku solą, pieprzem i mixem chili.
Nadzienie podzielić na trzy części i każdą z nich nałożyć na płaty karkówki.
Zwinąć w roladki i dodatkowo zawinąć je szczelnie w folię spożywczą i związać końce.
Gotowe roladki włożyć do garnka z zimną wodą aby były całe przykryte.
Gotować od momentu wrzenia wody 15 minut.
Po ugotowaniu wyjąć z wody, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoty kolor z obu stron.
Roladki można podać zaraz po ugotowaniu, ale my lubimy podsmażane.
Można je podać np. z ryżem i dowolną surówką.
roladki z ryżem i surówką |
pysznie i tak kolorowo u ciebie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło czytać takie komentarze od takiej osoby jak Ty. Zwłaszcza, że Twój blog jest rewelacyjny i daleko mi do niego.
Usuńojojoj, kradnę ten przepis do wypróbowania :D pięknie to wygląda, a kapary bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń