czwartek, 12 kwietnia 2012

Rzeżuchowe kluseczki

                                   Robiłam dziś dla swoich chłopaków kopytka. Z połowy ziemniaków zrobiłam kluski z rzeżuchą. Myślałam, ze smak rzeżuchy po ugotowaniu nie będzie wyczuwalny, ale tak nie było. Wyszły smaczne i zjedliśmy je z apetytem.
Rzeżuchowe kluseczki

 składniki :
1 kg ugotowanych i zimnych ziemniaków
2 szk posiekanej rzeżuchy
1 jajko
mąka pszenna i ziemniaczana
( ilość mąk w opisie przygotowania )
1 łyżeczka soli

sposób przygotowania :
Ziemniaki zmielić i wrzucić do miski.
Podzielić na 4 części i jedną część odsunąć.
W miejsce wyjętej 1/4 ziemniaków dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dosypać mąki pszennej.
Dodać sól, jajko i posiekaną rzeżuchę i wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wycinać dowolną foremką, ale nie za dużą kluseczki.
 ( Ja użyłam rombów ).
Kluski układać na oprószonej mąką desce lub stolnicy.
W większym garnku zagotować tyle wody aby kluski po włożeniu swobodnie pływały.
Gdy woda zacznie się gotować posolić ją i wlać odrobinę oleju.
Wkładać delikatnie kluski, zamieszać drewnianą łyżką i gotować od wypłynięcia około 3 minuty.
Po ugotowaniu kluski zahartować w zimnej wodzie i od razu nakładać na talerze.
Posypać przesmażonym z cebulką boczkiem.


2 komentarze:

  1. o, niezły pomysł z tymi kopytkami, na pewno skorzystam z pomysłu;)

    pozdrawiam, będę zaglądać do Ciebie;)

    Lola

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.