wtorek, 10 kwietnia 2012

Zimny puszek

                         W te Święta Wielkanocne poszłam na łatwiznę i zrobiłam bardzo puszysty sernik na zimno. Oczywiście potrzeba czasu aby się ściął, ale i tak jest smaczny i taki delikatny.


Zimny puszek w przekroju

Zbliżenie puszk
składniki :
350 g herbatników
200 g margaryny
350 ml słodkiej śmietany 18 %
500 g serka mascarpone
1/2 szk cukru
1 galaretka cytrynowa
1 szk przegotowanej gorącej wody
sos czekoladowy do polania
kolorowa posypka do ciast
Zimny puszek w całośc
 Herbatniki rozdrobnić np. w rozdrabniaczu.
Margarynę stopić, wlać do zmiksowanych ciastek i wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą i na dno wyłożyć masę ciastkową.
Wyrównać  powierzchnie i odstawić formę do związania ciastek z margaryną.
W gorącej przegotowanej wodzie dokładnie rozmieszać galaretkę.
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubijać około 3 minuty.
Wsypać cukier i ubijać kolejne 3 minuty.
Dodać serek mascarpone i na wolnych obrotach wymieszać.
Schłodzoną, płynną galaretkę wlewać do masy śmietanowo serkowej nadal mieszając na małych obrotach.
Wymieszaną masę przełożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię i wstawić formę do lodówki aby masa dobrze stężała na kilka godzin.
Na koniec sernik polać sosem czekoladowym i posypać posypką do ciast.

4 komentarze:

  1. No NIE!! znowu mnie ominął pyszny sernik - ja się tak nie bawię - Ewa ratuj :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto późno przychodzi, sam sobie szkodzi, hi, hi. Gdzie się tyle czasu podziewałeś ??????

      Usuń
  2. ale niesamowicie wygląda !
    pozdrawiam,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewa postanowiłem sobie jednak dłużej odpocząć - zebrać siły i przemyśleć niektóre kwestie ponieważ konkursy muszą się trochę zmienić tak jak sama widzisz wszystko ciągle się zmienia :) he he widzę że sobie dobrze radzisz :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.