Zimny puszek w przekroju |
Zbliżenie puszk |
350 g herbatników
200 g margaryny
350 ml słodkiej śmietany 18 %
500 g serka mascarpone
1/2 szk cukru
1 galaretka cytrynowa
1 szk przegotowanej gorącej wody
sos czekoladowy do polania
kolorowa posypka do ciast
Zimny puszek w całośc |
Margarynę stopić, wlać do zmiksowanych ciastek i wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą i na dno wyłożyć masę ciastkową.
Wyrównać powierzchnie i odstawić formę do związania ciastek z margaryną.
W gorącej przegotowanej wodzie dokładnie rozmieszać galaretkę.
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubijać około 3 minuty.
Wsypać cukier i ubijać kolejne 3 minuty.
Dodać serek mascarpone i na wolnych obrotach wymieszać.
Schłodzoną, płynną galaretkę wlewać do masy śmietanowo serkowej nadal mieszając na małych obrotach.
Wymieszaną masę przełożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię i wstawić formę do lodówki aby masa dobrze stężała na kilka godzin.
Na koniec sernik polać sosem czekoladowym i posypać posypką do ciast.
No NIE!! znowu mnie ominął pyszny sernik - ja się tak nie bawię - Ewa ratuj :)
OdpowiedzUsuńKto późno przychodzi, sam sobie szkodzi, hi, hi. Gdzie się tyle czasu podziewałeś ??????
Usuńale niesamowicie wygląda !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Ewa postanowiłem sobie jednak dłużej odpocząć - zebrać siły i przemyśleć niektóre kwestie ponieważ konkursy muszą się trochę zmienić tak jak sama widzisz wszystko ciągle się zmienia :) he he widzę że sobie dobrze radzisz :)
OdpowiedzUsuń