czwartek, 28 czerwca 2012

Faszerowana kaczka

                               Taką kaczkę piekła moja mama. Teraz ja w swoim domu też czasami ją piekę. Najbardziej smakuje mi farsz ze środka kaczki. Jest bardzo smaczny i aromatyczny.


1 kaczka ( 2,5 kg )
500 g żołądków drobiowych
400 g pieczarek
8 łyżek kaszy manny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
przyprawa borowiki z ziołami
2 łyżki oliwy

Marynata
2 łyżki octu winnego,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka przyprawy kucharek smak lata,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego świeżo zmielonego,
1/4 łyżeczki przyprawy borowiki z ziołami,

sposób przygotowania :
 Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć i usunąć tak zwane pypcie, które zawsze się znajdą.
Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i natrzeć nią kaczkę z każdej strony, wewnątrz też.
Kaczkę włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia zrobić farsz.
Żołądki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i podsmażać na oliwie od czasu do czasu mieszając.
Pieczarki oczyścić i też pokroić w kostkę, dodać do smażących się żołądków, dodać przyprawy do smaku i dalej chwilę smażyć.
Wyłączyć gaz.
Szczypiorek i natkę pokroić i dodać do farszu, dodać kasze mannę i wymieszać.
Lekko przestudzić.
Farszem nadziać kaczkę, zaszyć rozcięcie aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.
Kaczkę włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika.
Nastawić na 160 stopni na termoobieg i zegar na 150 minut.
Po tym czasie wyjąć kaczkę, lekko przestudzić i usunąć nitkę, którą zszyliśmy rozcięcie kaczki.
Podzielić na porcje.
( Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości )







10 komentarzy:

  1. le pyszna kaczucha! Pięknie rumiana, cudownie wypchana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam!~Sprawdziłam i farsz rzeczywiście naj :) Wesołych Świąt i dziękuję za pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za skorzystanie z przepisu.
      Pozdrawiam i wesołych Świąt życzę :)

      Usuń
  3. Czy kaczka zrumieni się z rękawie tak jak na zdjęciu , czy też trzeba pod koniec pieczenia rozciąć rękaw?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja się zrumieniła ale myślę, że to zależy też od piekarnika jaki mamy. Dla bezpieczeństwa proszę tak na 10 minut przed końcem pieczenia sprawdzić i dopiero ewentualnie rozciąć rękaw. Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.