czwartek, 28 czerwca 2012

Golonka z szybkowara

                          Szybkowar bardzo ułatwia życie. Golonkę można przyrządzić w połowę czasu, który potrzebujemy na tradycyjne gotowanie golonki z wody.


2 golonki ( po 1 kg każda )
2 marchewki
1/2 cebuli
1 pietruszka ( korzeń )
kawałek selera ( korzeń 50 g )
kawałek kapusty pekińskiej ( 150 g )
2-3 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1 l wody
2 łyżeczki soli
 
Golonki umyć i usunąć ewentualne resztki sierści.
Do szybkowara wrzucić obrane i umyte warzywa oraz przyprawy.
Nalać wodę, zamknąć szybkowar i nastawić do gotowania.
Golonki gotować około 60 minut w zależności od wielkości golonek.
Po tym czasie ostrożnie za pomocą specjalnej końcówki zmniejszyć ciśnienie w szybkowarze.
Odkręcić pokrętło pokrywki i wyjąć golonki.
Podawać np. z pieczywem i chrzanem lub musztardą.
Wywar możemy wykorzystać do zupy lub sosu.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.