2 golonki ( po 1 kg każda )
2 marchewki
1/2 cebuli
1 pietruszka ( korzeń )
kawałek selera ( korzeń 50 g )
kawałek kapusty pekińskiej ( 150 g )
2-3 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1 l wody
2 łyżeczki soli
2 marchewki
1/2 cebuli
1 pietruszka ( korzeń )
kawałek selera ( korzeń 50 g )
kawałek kapusty pekińskiej ( 150 g )
2-3 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1 l wody
2 łyżeczki soli
Golonki umyć i usunąć ewentualne resztki sierści.
Do szybkowara wrzucić obrane i umyte warzywa oraz przyprawy.
Nalać wodę, zamknąć szybkowar i nastawić do gotowania.
Golonki gotować około 60 minut w zależności od wielkości golonek.
Po tym czasie ostrożnie za pomocą specjalnej końcówki zmniejszyć ciśnienie w szybkowarze.
Odkręcić pokrętło pokrywki i wyjąć golonki.
Podawać np. z pieczywem i chrzanem lub musztardą.
Wywar możemy wykorzystać do zupy lub sosu.
Do szybkowara wrzucić obrane i umyte warzywa oraz przyprawy.
Nalać wodę, zamknąć szybkowar i nastawić do gotowania.
Golonki gotować około 60 minut w zależności od wielkości golonek.
Po tym czasie ostrożnie za pomocą specjalnej końcówki zmniejszyć ciśnienie w szybkowarze.
Odkręcić pokrętło pokrywki i wyjąć golonki.
Podawać np. z pieczywem i chrzanem lub musztardą.
Wywar możemy wykorzystać do zupy lub sosu.
Oj podoba mi się ten pomysł...chyba sobie zrobię:-)
OdpowiedzUsuń