poniedziałek, 2 lipca 2012

Gruszkowa tarta

                                   A to tarta na słodko z serków waniliowych, mascarpone i gruszka na kakaowym spodzie. Tarta delikatna z dodatkiem gorzkiej czekolady.


Ciasto :
200 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
125 g masła
Masa :
560 g serka waniliowego ( 4 opakowania po 140 g )
250 g serka mascarpone
1 galaretka cytrynowa
1 szk przegotowanej gorącej wody
Dodatkowo :
2 duże gruszki
4 łyżki czekolady gorzkiej w płatkach
1 łyżka kolorowej posypki do ciast
 
Składniki na ciasto umieścić w robocie z nożami do siekania.
Za pomocą funkcji puls posiekać składniki aż zbiją się w kulę.
Następnie wyjąć ciasto, lekko oprószyć mąką, wyrobić szybko ciasto, zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na średnicę większą od formy do tarty ( moja miała 28 cm ).
Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Ciasto wyłożyć na dno formy i wylepić ścianki.
Całość nakłuć widelcem.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
Do miski przełożyć serki i serek mascarpone i zmiksować.
Galaretkę rozmieszać w wodzie i schłodzić.
Zimną ale prawie płynną galaretkę wlać do serków i połączyć za pomocą miksera.
Masę przelać na upieczony spód tarty.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki.
Ułożyć koliście dookoła tarty na brzegu.
Środek posypać czekoladą i posypką.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.