2 bułki ( po 100 g )
1 jajko
350 ml mleka
2 szczypty soli
1 łyżka cukru
4 łyżki mąki
dżem truskawkowy ( Mirrella 260 g)
Bułki podzielić na kawałki i włożyć do miski.
Mleko wlać do rondelka, lekko podgrzać i zalać nim bułki.
Zostawić do momentu aż bułka wchłonie mleko.
Zawartość miski przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować na gęstą masę, którą po zmiksowaniu przełożyć z powrotem do miski.
Do masy wbić jajko, dodać sól, cukier i mąkę i wyrobić masę.
W garnku zagotować osoloną wodę.
Ciasto nabierać maczaną w wodzie łyżką i rzucać na wrzątek.
Kluski gotować do wypłynięcia i jeszcze około 30 sekund.
Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerze i wyłożyć na nie dżem.
Dżem Mrelli jest mało zwięzły, dlatego nie ma potrzeby go podgrzewać, wystarczy wymieszać.
1 jajko
350 ml mleka
2 szczypty soli
1 łyżka cukru
4 łyżki mąki
dżem truskawkowy ( Mirrella 260 g)
Bułki podzielić na kawałki i włożyć do miski.
Mleko wlać do rondelka, lekko podgrzać i zalać nim bułki.
Zostawić do momentu aż bułka wchłonie mleko.
Zawartość miski przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować na gęstą masę, którą po zmiksowaniu przełożyć z powrotem do miski.
Do masy wbić jajko, dodać sól, cukier i mąkę i wyrobić masę.
W garnku zagotować osoloną wodę.
Ciasto nabierać maczaną w wodzie łyżką i rzucać na wrzątek.
Kluski gotować do wypłynięcia i jeszcze około 30 sekund.
Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerze i wyłożyć na nie dżem.
Dżem Mrelli jest mało zwięzły, dlatego nie ma potrzeby go podgrzewać, wystarczy wymieszać.
Fajnie ci wyszły kluski takie duże. Muszę spróbować zrobić ten sposób;)
OdpowiedzUsuń