wtorek, 3 lipca 2012

Bułkowe kluchy

                      Przepis na te kluski znalazłam na http://www.gotujmy.pl/kluski-z-bulki,przepisy,154704.html. Tak mnie zaciekawiły, że postanowiłam je zrobić. Kluseczki robi się szybko a składniki są tanie.


2 bułki ( po 100 g )
1 jajko
350 ml mleka
2 szczypty soli
1 łyżka cukru
4 łyżki mąki
dżem truskawkowy ( Mirrella  260 g)

Bułki podzielić na kawałki i włożyć do miski.
Mleko wlać do rondelka, lekko podgrzać i zalać nim bułki.
Zostawić do momentu aż bułka wchłonie mleko.
Zawartość miski przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować na gęstą masę, którą po zmiksowaniu przełożyć z powrotem do miski.
Do masy wbić jajko, dodać sól, cukier i mąkę i wyrobić masę.
W garnku zagotować osoloną wodę.
Ciasto nabierać maczaną w wodzie łyżką i rzucać na wrzątek.
Kluski gotować do wypłynięcia i jeszcze około 30 sekund.
Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerze i wyłożyć na nie dżem.
Dżem Mrelli jest mało zwięzły, dlatego nie ma potrzeby go podgrzewać, wystarczy wymieszać.

1 komentarz:

  1. Fajnie ci wyszły kluski takie duże. Muszę spróbować zrobić ten sposób;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.